A szülinapokon általában ódzkodni szoktam a csokitortától, hiszen a többségük krémje margarinnal elkevert kakaópor borzalom. Ez a recept viszont, amit ma mutatok, nemhogy a maximumra járatja a csokoládés ízt, hanem egyenesen trüffelkrémből készült!
Hozzávalók (16 cm-es tortaformához)
Tésztához:
85g liszt
20g cukrozatlan kakaópor
4 tojás
105g porcukor
80g olvasztott vaj
Trüffelhez:
450g jó minőségű, minimum 60%-os étcsokoládé
500 ml zsíros tejszín
5 tojássárgája
65g porcukor
Ahhoz, hogy ez a torta tényleg úgy sikerüljön, ahogy a nagy könyvben meg van írva, feltétlenül tartani kell a receptet! Személy szerint nem szeretem a kimérős dolgokat, viszont ez az édesség minden grammra figyelést megérdemel!
Azért kicsi formával dolgoztam, hogy minél magasabb tortát kapjak, valamint hogy vastag trüffelkrémet halmozhassak egymásra. A tészta alapanyagait két részre osztom, mivel két lapot szeretnék sütni belőle. Vagyis 42,5g lisztet 10g kakaóporral külön tálba legalább háromszor átszitálom. Fontos hogy nagyon könnyű legyen a tészta, de mivel nem használunk bele sütőport, a száraz anyagok "könnyítésével" érhető el a legjobb eredmény.
A 2 tojást 52,5g cukorral minimum 8 percig robotgépben keverem, amíg egy fényes, habos, sápadt krémet nem kapok. Ehhez 40g olvastott vajat (nem margarint) csepegtetek, majd lekapcsolom a gépet. A lisztes kakaós keveréket beleszitálom a tojásos masszába, majd óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjön össze a hab, összekeverem az egészet. Kivajazott, lisztezett formába öntöm, majd 15 perc alatt készre sütöm 180 fokon.
Ha kész az első tortalapunk, csinálunk még egyet. Hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek, majd mindkettőt vágjuk ketté, így 4 tortalapot kapunk.
Amíg hűlnek, elkészíthetjük a trüffelkrémet. Az étcsokoládét a tejszínnel összeöntjük egy edényben, majd lassú tűzön addig olvasztjuk, ameddig egy selymes, sötét masszát nem kapunk. Tegyük félre hűlni.
A tojássárgákat a cukorral gőz fölött gép habverő segítségével 8-10 perc alatt gőzöljük föl, majd a tűzről levéve a kicsit elhűlt csokis masszát csurgassuk bele, majd egyenletesen keverjük el, vigyázva hogy ne törjük nagyon össze a habot.
Minimum 2 órát pihentessük a hűtőben.Be fog sűrűsödni, és egy könnyen formázható csokikrémet kapunk. Ezután elkezdődhet a rétegezés. A tortalapokra kb. 2 nagy szedőkanálnyi csokoládémassza jut, és így kimarad még annyi is, hogy be tudjuk vonni a tortánk külsejét, valamint hogy kicsi díszeket csinálhassunk a tetejére.
A rétegzett tortát legalább 3 órán keresztül pihentetjük a hűtőben, hogy a krém kellő keménységet vegyen fel. A kimaradt csokitöltelékkel is ezt tesszük, majd mielőtt átadnánk, kis cseppeket formálunk belőlük, amiket kakaóporban hempergetünk meg, ezzel díszítjük a tetejét.
Tömény, de nagyon finom tortát kapunk, szóval mindenkinek hajrá!
Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot, vagy kommentelj!