Egyik este nagyon megkívántam a hagymaszószt. Mint kiderült, ez Nagymama receptje volt kezdetekben, minden karácsonykor ezt tálalták a pulyka mellé és ezt fejlesztette tovább minden hölgytag, a családja szája ízére. Az eredeti recept szinte fellelhetetlen, ezért én is megalkottam a sajátomat.
Az alapelv ami vezérelt, hogy a hagyma íze domináljon, krémes legyen, édes és jó sűrű.
Hozzávalók:
3 fej vöröshagyma
1 kanál olaj
1 kanál barna cukor
2 dl magas zsírtartalmú tejszín
só, bors, szerecsendió, tört chilipaprika
A recept maga pofonegyszerű.
A hagymát felkockázom, kicsit megpirítom az olajon, sózom, felengedem egy negyed pohár vízzel, tovább párolom a legkisebb lángon, hozzáadom a cukrot, tovább főzöm, felöntöm a tejszínnel, ízesítem és hagyom minimum fél órát rotyogni.
Végjátékként pedig a felét selymesre turmixolom, és összeöntöm a darabos résszel. A tetejére mehet egy kis tört chili, mert az mindent jobbá tesz.
Én vékonyra szelt krumplit sütöttem meg olajban, ezzel mártogattam, fantasztikus.
Bármilyen húshoz kiváló öntet, és egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Tiszta ízvilág, és elrontani sem lehet.
Alakítsátok bátran, kísérletezzetek vele!