Az utóbbi napokban elkezdtem érezni az ősz szelét, és nem segített az sem, hogy előkerült az egyik kedvenc zöldségem, a sütőtök. Az időjárás viszont még a vénasszonyok nyarát idézi, ezért ma egy olyan levest mutatok, ami fűszeres, édes, a hidegebb időben szívmelengető, azonban a meleg napokon is mosolyt csal a szánk szélére.
Hozzávalók (4 főre):
3 kg sütőtök
3 répa
1 fej fehérhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 lime
1 chili
1 kis darab friss gyömbér
1 dl tejszín
kiskanálnyi őrölt kurkuma
1 csokor koriander
só, olívaolaj, víz
tökmag, fenyőmag a tetejére
Az elkészítést 2 részre bontottam, amit párhuzamosan lehet csinálni, így rengeteg időt megspórolunk. Maga a leves elkészítése kb. 40 percet vesz igénybe mindennel együtt.
Szerintem a legcélszerűbb azzal kezdeni, hogy a sütőtököt kimagozzuk, bevágjuk és 180 fokos sütőbe tesszük 20 percre.
Amíg a tök készül, a hagymát, fokhagymát, chilit felvágjuk kb. egyforma méretűre (nem kell nagyon apróra, úgyis leturmixoljuk), és kevés olajon megfuttatjuk. Közben a répát lereszelem tökreszelőn, és ezt is hozzáadom a keverékhez. A kurkumát, reszelt gyömbért és a lime héját is belereszelem, és nagyon lassú tűzön, egy kevés víz hozzáadásával hagyom rotyogni.
Mennyei lesz az illata a konyhának, kár hogy az interneten illatmintát nem tudok nektek küldeni.
Ha letelt a 20 perc, a sütőtököt kivesszük, kellően puha lesz ahhoz, hogy a héjából ki tudjuk kanalazni, egyenesen bele a fűszeres alapunkba. Adjunk hozzá még egy kevés vizet és tejszínt, majd magasabb lángon forraljuk össze. Ezután turmixgépbe tesszük vagy botmixerrel pürésítjük. A selymesítésre használhatunk tejszínt, én inkább vízpárti vagyok, hogy könnyedebb legyen az íze a levesnek.
Még egy rottyanásnyit visszatesszük forrni, ekkor sózzuk.
A tökmagot és a fenyőmagot forró serpenyőbe tesszük és szárazon megpirítjuk.
A tálaláskor lehet bele tejszínt csöpögtetni és a friss koriander a tetején mennyei!
Próbáljátok ki, lájkoljátok facebookon ha tetszett vagy kommenteljetek alá!