A lepcsán zsenialitása abban rejlik, hogy kívül a ropogós sültkrumpliszerű réteget egy krémes főttkrumpli réteg vált, erre jön a mennyeien krémes és finom fűszerezésű velő, a tetejét pedig édes baconos hagymával és egy kis savanyított jalapeno paprikával dobtam fel. Komoly előképzettség nélkül is gond nélkül elkészíthető és baromira laktató ez a finomság.
Hozzávalók (2 nagyétkű személyre):
Baconos hagymához:
3 nagy fej vöröshagyma
25 dkg apróra kockázott bacon (húsosabb)
bors
Pirított velőhöz:
35 dkg sertésvelő
1 fej finomra vágott vöröshagyma
só, bors, majoranna
olaj a pirításhoz
Krumplilepcsánhoz:
0,5 kg krumpli nagy reszelőn lereszelve
20 dkg finomliszt
olaj a kisütéshez
A baconos hagymával kezdem. A bacont elkezdem pirítani, hogy a kisült zsírján a hagymát is meg tudjam futtatni. Lassú tűzön teljesen megpirítom mindkettőt, majd egy kevés vízzel felöntöm és krémesre párolom. Sózni nem kell a bacon miatt, de egy kis borsot elbír.
A pirított velőt sem sokkal nehezebb elkészíteni. A velőt mielőtt elkészítem, beáztatom hideg vízbe, majd az agyhártyát leszedegetem róla. Ez egy nagyon vékony, áttetsző réteg, ami kicsit véres. Sokan nem szedik le róla, az is egy megoldás. Miután ezzel a művelettel megvagyok, bővebb olajban elkezdem a hagymát dinsztelni. Az olajat a velő magába fogja szippantani, ezért mondjuk 2-3 evőkanállal biztosan kell számolni. Mikor a hagyma kész, a velőt beleborítom a serpenyőbe, és folyamatos kevergetés mellett krémes állagúra sütöm. A fakanállal közben pépesre töröm, majd sózom, borsozom és hozzáadok egy teáskanálnyi majorannát.
A krumplit megmosom és hámozás nélkül nagy lyukú reszelőn lereszelem. Kinyomkodom a levét. Hozzáadom a lisztet, és összegyúrom.
Ragacsos tésztát kell kapnom. A liszt mennyisége függ attól, hogy mennyi levet ereszt a krumpli, van mikor kevesebb is elég hozzá, van amikor több kell.
Kisebb gombócokat gyúrok, majd kb. kör alakúra egyengetem őket, majd bő olajban kb 2-3 perc/oldal idő alatt pirosra sütöm őket.
Ha elkészültek, papírtörölközővel leitatom a felesleges olajat és kezdődhet a rétegezés!
A lepcsánkát bővel megkenem a majorannás sült velővel, majd a tetejére egy kis baconos hagymát teszek, és aki szereti az extrákat: a savanyított jalapeno paprika nagyon fel tudja dobni az ízével és állagával a finomságunkat.
Ha tetszett a recept, lájkoljátok facebookon, vagy kommenteljetek!