púder fanni 2015.01.19. 19:38

Dobostorta, aminek mennyei a krémje

Remélem Dobos C. József mosolyog a bajsza alatt, hogy ilyen remek kis remake-t sikerült kitesztelnem. Sajnos pár éve már belefutottam egy dobostorta receptbe, aminek a krémje borzasztóan vajízű és zsíros, nehéz volt, teljesen elvette a kedvem a süteménytől. Ennek viszont olyan kellemes az állaga, az íze pedig olyan csokoládés, hogy minden szülinaposnak kellene egy szeletet adni belőle. img_20150119_142958.jpg

Hozzávalók (22 cm-es tortaformához)

Tésztához:
6 tojás
10dkg porcukor
10dkg finomliszt
3,3 dkg vaj

Krémhez:
4 db tojás
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
20 dkg magas kakaóvaj tartalmú étcsokoládé
30 g minimum 25%-os kakaóvaj tartalmú cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál vanília esszencia

Karamelltetőhöz:
10 dkg cukor
1 teáskanál víz

A recept nehézsége és a plusz kezek hiánya miatt nélkülöznötök kell a részfolyamatok képeit, de a leírásban megpróbálom ezt a hiányosságomat pótolni.

Mivel az eredeti recept 6 tortalapból áll, ezért 6-ot kell kisütni ebből az adag tésztából. Személyes tipp: mivel ez egy piskótatészta, ezért a tojáshab könnyen összeesik. Lehet hogy csak nekem nincs ipari sütőm otthon, amivel 6 lapot egyszerre ki tudok sütni, de azt javaslom, hogy kettessével keverjük ki a tésztát, mert így nem esik össze és még a sütőnk is elbírja.
Elsőként, vágjunk ki 6 db 24 cm átmérőjű sütőpapírt, amikre vajd a tésztákat terítjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és belecsaphatunk a lecsóba. Azért kell 24 cm-es sütőpapír, mert a tortaformával utána a tésztákat ki tudjuk szúrni, hogy a szépek egyformák legyenek és ne legyen rojtos a tortánk oldala. 2 tojást feltörünk, szétválasztjuk sárgájára és fehérjére, a fehérje mehet egy kicsi csipet sóval a robotgépbe kemény habbá válni. Közben a sárgákat 3,3dkg porcukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk az 1,1 dkg olvasztott vajat és a 3,3 dkg átszitált lisztet. Ebbe forgatjuk bele a kemény habbá vert fehérjét, majd mikor már teljesen elkeveredtek, a kivágott sütőpapírra kimítjuk és kb 8 perc alatt kisütjük a lapokat. Ebből 2 lesz, szóval még kétszer megismételjük a műveletet. A sütőből kivett lapokat hagyjuk rácson kihűlni mielőtt lehúzzuk róluk a sütőpapírt.
A legszebbet rakjuk félre, hogy az lehessen a teteje, és arra kerüljön a cukordísz.

A krém. Hát igen, a mennyei manna, a csodálatos selymes kis semmiségünk! A vajat egész éjszakára hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy kellően puha legyen, amikor elkezdünk vele dolgozni. Ezen kívül első lépésként ezt rakjuk bele a robotgépünkbe, és legalább 10 percig intenzíven habosítsuk.
Közben vízgőz fölé rakjuk a 4 tojásunk a porcukorral, majd folyamatos keverés mellett főzzünk belőle egy lazább állagú krémet. Legkönnyebben úgy tudjuk ellenőrizni a helyes hőfokot, hogy ha beledugjuk az ujjunkat, elég forrónak érezzük és már ki is akarjuk kapni az edényből. Leírva ez elég hülyén hangzik, de tuti tipp. Szóval mikor eljutunk erre a "hőfokra", akkor vegyük le a vízgőzről és további keverés mellett hűtsük szobahőmérsékletűre.
Közben a csokoládét a 3szor 30 másodperces turnusban a mikróban olvasszuk meg, majd a kakaóporral együtt adjuk a habosra vert vajhoz. Ha kihűlt a tojásos krémünk, ezt is adjuk hozzá a kakaós vajhoz és alaposan dolgozzuk el a hozzávalókat. Ezután rakjuk fél órára hűtőbe.

img_20150119_192718.jpg

Azt kell mondanom, ha ideáig eljutottál, akkor hős vagy! Időben ez nem sok meló, maximum 1 óra, de rendesen kell dolgozni, figyelni, mérni az időt. Az oroszlánrészével már kész vagyunk, már csak egy kis cukordísz és a torta összeállítása van hátra.

A cukordísz nem komplikált, viszont balesetveszélyes, mert marha forró, ezért kisgyerek, vagy rohangáló tinédzser sem ajánlatos a konyhába e munkafolyamat alatt.
Az egész csupán annyi hogy a cukrot egy kiskanál vízzel felteszed főni, mikor világosbarna, leveszed és a legszebb piskótalapra csorgatod. A cukor teljesen olvadjon el, ne legyenek csomók benne! Míg forró, addig kell egy késsel bejelölni rajta a szeletek határait, mert később lehetetlenség lesz szétrobbantani. Arra kell ügyelni a forróságon kívül, hogy a karamell ne legyen túl vastag a lap tetején, mert nem lehet majd elrágcsálni, hiszen kőkeményre fog dermedni. Amint kicsit hűlt, vágjuk el a bejelölés mentén a szeleteket és hagyjuk teljesen kihűlni a kis háromszögeket. Az edényt és a lecsepegett karamellát úgy a megkönnyebb eltávolítani a késről, tányérról, bárhonnan, ha beáztatod vízbe. Ennyi. Fél óra áztatás után már semmi sem marad belőle.

A torta összeállítása következik. Egy réteg tészta, rá jó sok csokikrém. Egy keveset rakjunk félre az oldal beborításához, valamint aki akar ilyen kis puffancsokat is nyomhat a karamelltető alá, hogy megdöntve tök profinak tűnjön. Ha eljutottunk a rétegezés végére, jöhet az oldalbevonás-egyengetés, majd a díszítés. Én nem vagyok nagy dekorművész, nálam sokkal türelmesebbek is vannak, de nem néz ki rosszul, na! Még a habzsákomat sem találtam a nagy futásban, szóval minusz pont azért is, de teljesen alap felkészültséggel (reggelis-zsacsi) is megoldhatjuk a dizájnt. Még annyi, hogy az oldalát sokat díszítik szórócukorral, vagy csokireszelékkel, szerintem ez tök jó ötlet! Kreativitásra fel!
Az enyém ilyen lett:

img_20150119_142730.jpg

Remélem tetszett, ha igen kommenteljetek, lájkoljátok a facebook oldalam és küldjétek el, Nektek hogyan sikerült!

Amúgy pedig a verhetetlen párosnak, Edgar Allan Poe-nak és Ádámnak az év legdepisebb napján, ezen a szomorú hétfőn Boldog Szülinapot!

Címkék:csokoládé torta édesség nehéz karamell dobostorta Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feketepuder.blog.hu/api/trackback/id/tr237088799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása