púder fanni 2014.04.06. 20:26

Mennyeien krémes sajttorta gyümölcsszósszal

Kénytelen voltam tesztsütést csinálni, mert nem lehet, hogy csak cukrászdák képesek selymesen krémes belsejű sajttortát készíteni. Vendégségben többször ettem elszúrt próbálkozásokat, amik külseje száraz, morzsás volt, a belseje folyós, vagy túróra emlékeztető darabos, de semmiképpen nem krémes. Azt hiszem rájöttem 2 titokra: nem szabad a krémben buborékoknak lenni, és alacsony hőfokon kell vízfürdő fölött sütni. Az eredmény magáért beszél, gyakorlatilag képtelenség abbahagyni.IMG_20140406_143037.jpg

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

Alaphoz:
1 csomag zabfalat (vagy 200g keksz)
5 evőkanál olvasztott vaj 

Krémhez:
750 g mascarpone
4 tojás
200 g barna cukor
1 vanília kikapart belseje
1 csipet só

Gyümölcsszószhoz:
500 g savanyú gyümölcs 
2 evőkanál barna cukor

A zabfalatot mozsárban összetörjük, majd az olvasztott vajjal elkeverem. A tortaforma aljába kézzel egyenletesen elrendezem, majd kb 5 percre 120 fokos sütőbe tolom.

Ameddig az alap sül, a krém hozzávalóit a legalacsonyabb fokon robotgéppel alaposan elkeverem. Nem szabad levegősnek lennie, mert akkor szétreped sülés közben, valamint a tojás rendesen legyen beleforgatva, mert hepehupásan fog megemelkedni. A krémet pár percig hagyom állni, hogy a levegőbuborékok amik belekerültek, fel tudjanak emelkedni.
Láttam olyan receptet, amiben a tojás fehérjét habbá verik és úgy forgatnak bele mindent, én jobban szeretem a tömörebb sütit, de akinek a könnyebb állag a nyerő, az csinálja úgy.IMG_20140406_101559.jpg

A pihentetett krémet jól záró tortaformába öntjük és 120 fokos sütőbe, vízfürdő fölött 1 órán keresztül sütjük.
Láttam olyan megoldást, hogy a tortaformát kibélelte a szakács alufóliával, hogy az alja és a teteje ne süljön gyorsan, hanem inkább párolódjon. Akinek a sütője éget alul, vagy fölül, bátran használja ezt a technikát.

1 óra elteltével akkor tudjuk, hogy kész a sajttortánk, ha a külseje már megdermedt, viszont a belseje még remegősnek és folyósnak tűnik. Én 2 órát pihentettem szobahőmérsékleten, majd egy egész éjszakát a hűtőben.
Akinek nincs rá ennyi ideje, az se vágja föl azonnal, hagyja pihenni 3-4 órát.IMG_20140406_142638.jpg

A szósz nevetségesen egyszerű, a savanyú gyümölcsöket egy lábosban 2 evőkanál barna cukorral elkezdem melegíteni, kanállal összenyomkodom kicsit a szemeket, hogy levet eresszenek, és összeforralom.

Nagyon jól megy a krémes, édes és hideg sajttortához a forró és savanyú gyümölcsmix.

Jó sütögetést!

 

Címkék:torta édesség túró erdei gyümölcsök Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feketepuder.blog.hu/api/trackback/id/tr495956722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása