púder fanni 2014.03.09. 21:37

Szülinapi huncutság: túrócsoki torta

Kedvenc és egyetlen húgom a szülinapjára túrórudi tortát kért. Internetes kutatással kezdtem, mi fán terem ez a sütemény, végül inkább a saját fantáziámra és kreativitásomra bíztam az egészet. 

Mitől túrórudi torta egy torta? Akkor most egy túrótortát vár tőlem, vagy mi? Teszt alá vontam a túrórudikat, behatóan elemeztem őket és arra jutottam, a nekem leginkább tetszőnek enyhén savanykás a tölteléke, a csoki pedig vastag és roppanós.

IMG_20140308_093956.jpg

Hozzávalók (24 szeletes tortaformához)

Piskótához:
4 tojás
4 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
1 késhegynyi sütőpor
50 g cukrozatlan kakaópor
1 csipet só

Túrókrémhez:
1 l habalap
0,5 kg túró
1 zselatinexpressz
fél citrom lereszelt héja


Bevonathoz 2 tábla étcsokoládé és 1 kis kocka vaj

 

Első olvasatra kevésnek tűnhet a 4 tojásból készült piskóta, bizony, ez elég vékonyka tortalapot fog eredményezni, ez nálam megszállottság a krémes süteményekkel kapcsolatban, hogy kevés tészta és sok-sok krém legyen benne. Aki jobban szereti a muníciót a sütemények alján, az bátran csináljon 6-8 tojásos piskótát.

A tojások fehérjéjét kemény habbá vertem egy csipet só segítségével, hozzáadtam a sárgákat is, a cukrot, sütőport, majd beleszitáltam a lisztet is és a legvégén a kakaóport. 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütőm, majd hagyom hogy teljesen kihűljön.

A habalapot keményre vertem a zselatinexpresszel, hozzáadtam a túrót (aki Szegeden jár, mindenféleképpen próbálja ki a Mars téri piacon a tejcsarnokban, a néniknél kapható joghurtot, tejfölt, túrót, sajtokat, mert nagyon kellemes meglepetésben lesz része) és a citrom héját, majd még egy keveset robotgéppel átdolgoztam, hogy minden alkotóelem egyenletesen eloszoljon. 
Mint mondtam, nekem savanyúan ízlett, a habalap édességén kívül én nem adtam hozzá cukrot, de aki édesebben szereti, annak hajrá!

A tortalapra spatula segítségével fölhalmoztam a túrókrémet, és próbáltam tortára hasonlító formát adni neki. Aki jobban szereti a szabályos formákat, az használja nyugodtan a tortaformát, abba kanalazza a masszát. Én jobban szeretem a rusztikusabb édességeket. 

Fináléként gőz fölött felolvasztottam egy kisebb kocka vaj segítségével és egy löttyintésnyi vízzel az étcsokoládét, és leöntöttem a torta tetejét, majd hűtőbe dugtam pár órára, hogy keményre dermedjen a csokoládé.

IMG_20140308_150718.jpg

Amúgy gyümölccsel is lehet helyettesíteni a csokoládéréteget a tetején, és a krémbe több citromhéjat és citromlevet rakva frissítő, túrós desszertet kapunk (Anyukám így csinálja).

Ez a recept kicsit pepecselősebb, de messze nem kell órákat tölteni a konyhában.

Címkék:csokoládé torta édesség recept túró 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feketepuder.blog.hu/api/trackback/id/tr395849781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása