púder fanni 2016.02.04. 18:11

Ropogós egész csirke - 10 perc ráfordítással

Ígéretemhez híven egy nagyon gyors recept következik. Maximum 10 perc kell hozzá és össz-vissz egyetlen edényt fogunk összekoszolni, ráadásul a csirke bőre extra ropogós is lesz!

12669776_1159592077385519_20888826_o_1.jpg

Hozzávalók: 

2,5 kg egész csirke
1 kg répa
30 dkg vaj
1 citrom
só, bors
rozmaring
1 evőkanál kukoricakeményítő

12656142_1159444977400229_971533375_o_1.jpg

Szegény csirke elszundított, szóval ideje felrázni! A kis fejét a nyakával együtt levágtam, tökéletes lesz egy levesbe. Mossuk meg majd nézzük át a testét, hogy ne maradjon rajta toll, majd alaposan sózzuk és borsozzuk be és kötözzük formára. A vajba reszeljük bele a citrom héját, a rozmaringot, sózzuk, borsozzuk ezt is, majd tömjük a csirke hasába és borítsuk be a bőrét is vele. Kérlek titeket, igazi vajat használjatok, a margarin csak szétfolyik és nem lesz szaftos a hús.

A répát megmossuk, és nagyobb darabokra szeletelve beborítjuk vele a tál alját. Erre jöhet a csirke, a pocakjába nyomjunk a vaj mellé egy fél citromot, és citromlével locsoljuk meg a bőrét. Fedjük le fedővel, vagy ha római tálba sütitek, a fedelével, és jöhet a 2 óra párolás 180 fokon.

12696822_1159444937400233_519995319_o.jpg 

Ha letelt az idő, szedjük le a tetőt, vagy fóliát és fél, háromnegyed órát pirítsuk a bőrt. Csodásan piros, ropogós lesz, de a mell nem szárad ki a sok vajnak köszönhetően. A csirkéből kisült lében a répa édesre, vajasra puhul, így a körettel sincs több bajunk.

12674841_1159592130718847_1856335986_o.jpg

 Plusz edénykoszolás bevállalósoknak:

Mivel nem szeretek semmit kidobni, pláne nem egy gazdag ízű szószt, így zárásként a csirke alól leöntöttem a levét, hagytam hogy 2 perc alatt a zsír elváljon az igazi aromáktól, a zsírt lemertem a tetejéről. Az így kapott levet kis lábosba visszatettem a tűzre és 1 evőkanál kukoricakeményítő segítségével sűrű szaftot készítettem belőle. Mennyei, akár a csirkét tunkoljuk bele, akár a répára öntözünk belőle.

12698773_1159592087385518_2036214651_o.jpg

Gyors, finom, keveset kell mosogatni! Kis híján a tökéletes kaja!

Ha tetszett a recept, csapass rá egy lájkot, facebookon is ott vagyok, vagy csak szimplán süsd meg és okozz vele örömöt a családodnak! 

Címkék:csirke répa olcsó egytálétel egyszerű egész csirke 13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feketepuder.blog.hu/api/trackback/id/tr528359294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kilgore.trout 2016.02.05. 07:52:36

Nagyon jól néz ki.A bőre alá nem teszel vajat egyébként?

bontottcsirke 2016.02.05. 07:52:41

Nagyon tuti. Csak átfutottam így reggel. Római tál?

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2016.02.05. 07:52:50

Én inkább két kisebbet sütnék, mint egy nagyot, de ez gusztus dolga,
a szárnyvégről a 'csüdöt' minden esetre levágnám.
A szaftkészítés leírása félreérthető lehet annak, aki most kezd főzni.
- leöntöd a levet a sütőedényből (+1 edény!)
- leszeded a zsírt a tetejéről, majd kislábosban visszateszed a tűzre, de mit? - nyilván nem a zsírt, mert abból nem lesz szaft. Egyébként szeretjük a sült csirkét... :)

púder fanni 2016.02.05. 08:07:57

@kilgore.trout: Én nem tettem, de ha te szeretnél, csak bátran. Amúgy ez a recept a bőr alá tömködött vaj nélkül is szaftos melle húsát eredményez. :)

púder fanni 2016.02.05. 08:09:23

@bontottcsirke: Bezony, római tál for president!

púder fanni 2016.02.05. 08:10:51

@nagypapi: őszintén, a csüdöt direkt hagytam rajta, mert imádom elropogtatni. A fogalmazási zavarban pedig igazad van, izgatottságomban nem fogalmaztam egyértelműen. Köszi, hogy szóltál ;)

Parajpuding 2016.02.05. 08:25:09

Nem rossz, de baromi uncsi minden blogger az általa cikkezett receptjére a "tökéletes", a "legjobb" stb. jellemzés. Mert az mindenkinek más. Nekem pl. biztos nem ez a csirke a tökéletes, még kis híján se.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2016.02.05. 08:42:45

@púder fanni: A szárnyvéget én is szeretem, de a csüdön nincs mit enni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.05. 09:42:36

@nagypapi: Roppanósra sült bőr, és ha szerencsés vagy, a csont is ehetőre párolódott, majd sült. Én mindig megeszem, ha jól sikerül.
Jó a recept, nálunk ez a karácsonyi vacsora rengeteg vajas-tejszínes krumplipürével!

jet set 2016.02.05. 09:42:41

Én simán betolom a csirkét a grillsütőbe, ropogós lesz a bőre, nem szárad ki.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.02.05. 09:53:28

@Parajpuding: Látnád ahogy én csinálom!
Na az a tökéletes!:))

Amúgy guszta!

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.02.05. 12:25:57

Nekem kicsit sok a vaj, inkább borral locsolnám kicsit.