púder fanni 2016.01.12. 17:18

Csülök pékné módra, huncut módon készítve

Egész életemben berzenkedtem a csülöktől, ugyanis édesanyám azt tanította, hogy úgysem tudom szaftos, puhává sütni. A boltok csülök-dömpingje azonban arra késztetett hogy vegyek egyet, és kipróbáljam, hogy anyám megint megmondta-e a tutit, vagy ki tudom cselezni a régi beidegződést, miszerint a csülök úgyis inas és kemény marad, ha a sütőben próbálkozunk vele. Hát sikerült!

12356242_1127892077222186_792446117_o.jpg

Hozzávalók: 

1 csülök (kb 1,5 kg)
5-6 burgonya
5-6 fej vöröshagyma
8-10 gerezd fokhagyma
1 nagyobb pohár száraz fehérbor 
só, bors
5-6 babérlevél
2 ek méz

Kezdetben őrültségnek hangzik, hogy főzés nélkül készül a csülök, viszont nem szerettem volna, hogy a sok íz elvesszen a főzőlében. Ehelyett hosszú ideig párolom, ami nem csak az összes aromát benn tartja a húsban, de a krumpli és hagyma ízeit is átveszi, a borról nem is beszélve.
Kezdetben megismerkedhetünk a nagyon csinos csülkünkkel. Különös törődést igényel, ugyanis ha a hentesetek nem olyan rendes, mint az enyém, simán maradhatnak rajta szőrszálak, amiket le kell kaparni. A hiedelemmel szemben nem szabad bevágni a párolási folyamat alatt a bőrét, hiszen így kiszárítjuk az alatta lévő húst. Egyszerűen sózzuk és borsozzuk.

12364085_1127892297222164_221760635_o.jpg

A burgonyát megpucoljuk és nagyobb kockákra vágjuk, a vöröshagymát pedig vastag szeletekre vágjuk. A fokhagymát egészben rakjuk a csülök alá, hiszen a sütés végére úgyis teljesen szét fog olvadni a szaftban.
A hagymás krumpliágyra fektetjük a csülkünket, majd egy jó pohárnyi száraz fehérbort öntünk alá. Nem érdemes spórolni rajta, a jobb minőségű bor jobb ízélményt biztosít.

12355759_1127892267222167_454166291_o.jpg

A tepsinket alaposan, 2-3 réteg alufóliával lehetőleg minél precízebben zárjuk le, majd kezdetben 180 fokon, majd fél óra múlva 150 fokon, összesen 3 órát rotyogtatjuk a husinkat. Tényleg csak 3 óra elteltével bontsuk ki, különben az összes gőz és forróság távozni fog az edényből. Ha kivettük, egy kisebbre zsugorodott és fakó csülköt találunk a fólia alatt, a krumplink és hagymánk pedig tökéletesen megpárolódott a boros gőzben. Ekkor jöhet az irdalás, alaposan vágjuk be a hús bőrét, hogy a zsírok távozhassanak és a bőr ropogóssá pirulhasson, de vigyázzunk rá, hogy ne vágjuk át teljesen, ugyanis szintén a hús kiszáradásához vezet. A hagymás krumpliágy alatti szaftot öntsük egy tálba, majd keverjük el a mézzel. Ezzel fogjuk locsolni a csülköt a pirítás alatt.

12359318_1127892187222175_1161307067_o.jpg

Mielőtt visszatennénk a sütőbe, locsoljuk meg a mézes  mázzal, majd 180 fokon még fél órát pirítsuk. Én 10 percenként locsolgattam és az eredmény tökéletes lett!
Puhán omló hús, zseniális illatok a konyhában, és tökéletes köret mindössze egy edény használatával!

12343282_1127892027222191_300389335_o.jpg

Az utóbbi időben sajnos engem is megevett a munka, és azzá váltam, amit ellen ezen a blogon is dolgozok, mégpedig az esti kajarendelős típussá. Kis fejbéli rendrakás után úgy érzem vissza kell találnom az igazi hangomhoz, ahol az ételek és ízek iránti szeretet mozgat a mindennapokban is, és igyekszem több és egyszerűbb (nem 3,5 órás recepteket) posztolni.
Tehát: fakanalat fel! 

Ha tetszett a recept, csapass rá egy lájkot, ha kérdésed van mert bizonytalan vagy a sikerben (én is az lennék), kérdezz kommentben! 

Címkék:recept egytálétel csülök csülök pékné módra lassú de finom 5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feketepuder.blog.hu/api/trackback/id/tr228265926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vidékigyerek 2016.01.13. 08:14:20

Gusztusos disznóság! Még a héten kipróbálom.
A műanyag kajákat meg - szerintem - felejtsd el, főleg, ha így főzöl!

Köszi!

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.01.13. 11:17:33

Ekkora darab disznóhúsnál én mindig Brine sós vizes pácot használok. Az egész húsdarab egyenteletesen lesz sós és fűszeres. Én ezt tartom a legjobb megoldásnak nagy darab húsok esetében.
Mondjuk én egy 3-4 kilós darabot akár 8-10 órán át is sütöm.

protézisesh 2016.01.13. 11:48:15

a hentesnek nem sok köze van a csülök szőrösségéhez, azt ugyanis forrázás/pörzsölés távolítja el még a vágáskor. Ha szőrös maradt, azt hiába kapirgálod, azt le kell róla pörzsölni (gáztűzhelyen, v. gázégővel).

A többivel egyetértek, bár én a hús+édes kombinációt nem tartom élvezhetőnek (vadak áfonyalekvárral, mézes máz, narancsos kacsa, kompót a sültekhez, stb...)

vidékigyerek 2016.01.18. 07:47:44

Elkészítettem. :) Zárt edényben, vörösborral, pirítás légkeverőn csak 10 perc, egyebekben ugyanaz. NAGYON finom volt, köszönöm az ötletet!

púder fanni 2016.01.18. 09:08:36

@vidékigyerek: örülök hogy adhattam egy tippet, de minden érdem a Tiéd, hiszen te készítetted el ;)