púder fanni 2015.09.19. 13:32

Sütőtökkrémleves, ázsiai lökettel

Az utóbbi napokban elkezdtem érezni az ősz szelét, és nem segített az sem, hogy előkerült az egyik kedvenc zöldségem, a sütőtök. Az időjárás viszont még a vénasszonyok nyarát idézi, ezért ma egy olyan levest mutatok, ami fűszeres, édes, a hidegebb időben szívmelengető, azonban a meleg napokon is mosolyt csal a szánk szélére.img_20150919_123229.jpg

Hozzávalók (4 főre):
3 kg sütőtök
3 répa
1 fej fehérhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 lime
1 chili
1 kis darab friss gyömbér
1 dl tejszín
kiskanálnyi őrölt kurkuma
1 csokor koriander
só, olívaolaj, víz
tökmag, fenyőmag a tetejére

Az elkészítést 2 részre bontottam, amit párhuzamosan lehet csinálni, így rengeteg időt megspórolunk. Maga a leves elkészítése kb. 40 percet vesz igénybe mindennel együtt.
Szerintem a legcélszerűbb azzal kezdeni, hogy a sütőtököt kimagozzuk, bevágjuk és 180 fokos sütőbe tesszük 20 percre.img_20150919_123407.jpg

Amíg a tök készül, a hagymát, fokhagymát, chilit felvágjuk kb. egyforma méretűre (nem kell nagyon apróra, úgyis leturmixoljuk), és kevés olajon megfuttatjuk. Közben a répát lereszelem tökreszelőn, és ezt is hozzáadom a keverékhez. A kurkumát, reszelt gyömbért és a lime héját is belereszelem, és nagyon lassú tűzön, egy kevés víz hozzáadásával hagyom rotyogni.img_20150919_123558.jpg
Mennyei lesz az illata a konyhának, kár hogy az interneten illatmintát nem tudok nektek küldeni.img_20150919_123445.jpg

Ha letelt a 20 perc, a sütőtököt kivesszük, kellően puha lesz ahhoz, hogy a héjából ki tudjuk kanalazni, egyenesen bele a fűszeres alapunkba. Adjunk hozzá még egy kevés vizet és tejszínt, majd magasabb lángon forraljuk össze. Ezután turmixgépbe tesszük vagy botmixerrel  pürésítjük. A selymesítésre használhatunk tejszínt, én inkább vízpárti vagyok, hogy könnyedebb legyen az íze a levesnek.

Még egy rottyanásnyit visszatesszük forrni, ekkor sózzuk.

A tökmagot és a fenyőmagot forró serpenyőbe tesszük és szárazon megpirítjuk.img_20150919_123322.jpg

A tálaláskor lehet bele tejszínt csöpögtetni és a friss koriander a tetején mennyei! 
Próbáljátok ki, lájkoljátok facebookon ha tetszett vagy kommenteljetek alá!

Címkék:leves recept pikáns ebéd gyors&finom Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feketepuder.blog.hu/api/trackback/id/tr977800398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.