púder fanni 2014.12.29. 18:18

Ropogós bőrű sertéslapocka almamártással

Túl a karácsonyi nagy kajatúrákon és sütihegyeken, egy újabb gyomorkímélő eseménnyel, a szilveszterrel nézünk máris farkasszemet. Sütöttem egy kis sertéslapockát, aminek a bőre mennyeien ropog és piros, egyszerűen de nagyszerűen van fűszerezve, és a hozzá adott almamártás jobban ki sem egészíthetné ezt a kis csodát. Macera megint nem sok van vele, csak az eredményt kell élvezni. Az külön tuti benne, hogy a csontról lefejtett húsból másnap elég komoly szendvicseket lehet összerakni, melegen ajánlom szilveszteri másnaposságra, hiszen mi lehet felemelőbb egy megrakott húsos szenyánál.

img_20141224_184121.jpg

Hozzávalók (5 személyre és jópár másnapos szendvicshez):

4 kg bőrös sertéslapocka
só, bors, kakukkfű

Az almamártáshoz:
8-9 édesebb típusú alma
3-4 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
só, bors, kakukkfű, szerecsendió

A teendők marhára egyszerűek és teljes mértékben mosogatásbarátok. A lapocka bőrét beirdalom, hogy kisülhessen belőle a remek kis zsír és roppanjon a fogunk alatt, majd befűszerezem és egy éjszakát hidegben hagyom hogy összeérjenek az ízek.img_20141224_122150.jpg

Másnap az almákat meghámozom, kiveszem a magházukat és nagyobbacska szeletekre vágom, ugyanez a vöröshagymával, a fokhagymát meg egészben hagyom. A tepsi aljára szórom őket, amiben a húst is sütni fogom, majd sózom, borsozom. Egy nagyon kevés kakukkfüvet is szórtam rá végül, hiszen a húson is van, át fogja venni az ízét így is úgy is, valamint az almához nagyon megy.img_20141224_123354.jpg

A husit rárakom az almára, és lefóliázott tepsiben kb. 180 fokon 1 órán keresztül párolom őket, testvéri szeretetben.img_20141224_122616.jpg

Az 1 óra elteltével leveszem a fóliát a tepsiről, a hús alól kikanalazom az eddigre mennyei illatúvá vált almát és a hagymákat, majd a hús levét leöntöm egy külön tálkába és félreteszem. Ennek az az oka, hogy a bőr alatt jó kis zsírréteg van, ami bizony már a párolódás során engedett magából, és le szeretném ülepíteni a hús szaftját, hogy amikor az almamártást főzöm ne a zsír kerüljön bele az ízek dúsítására.
A húst visszateszem a sütőbe és 150 fokon 2,5-3 további órát hagyom sülni.Az almamártáshoz a megpárolódott hozzávalókat egy vastag falú edénybe teszem, hozzáadom a hús levét (a zsírja remek lesz máshoz) és lassú tűzön kb. 45 percig főzöm. Ezalatt mind az alma, mind a hagymák teljesen elpürésednek és megkaramellizálódnak. Egy kis reszelt szerecsendióval fokoztam az ízeket.
Ha a hús elkészült, hagyjuk pihenni 15 percet. img_20141224_183607.jpg
Valami ilyesmi lesz. A hús szaftos és leesik a csontról, a bőr roppan.
Szeletelés tekintetében szerintem a legjobb módszer, ha a bőrt levesszük, és szálára szedjük a húst. Ezt utána bátran lehet tunkolni az almaszószba, és másnap is egyszerűbb felhasználni a maradékot.img_20141224_185005.jpg
Nyami. Az egyszerűség kedvéért főtt krumplit kapott hozzá a család, de nyugodtan dobjátok fel salátával, vagy amivel akarjátok!
Mivel ezek a lapockák nem kicsik, gondolni kell rá, hogy hogyan lehet hasznosítani később. Ha lefejtjük szálára a húst nagyon sok ételbe belefőzve teljesen megújult dolgokat kaphatunk, akár húsos spagettiről, vagy lapockás zöldséges pitéről legyen is szó. De az egyszerűség kedvéért én egy laza szenyát dobtam össze, barna kenyérből, sajtrémmel, grillezett paradicsommal, sok sajttal, baconnel, meg persze a maradék lapockával!img_20141228_202717.jpg
A sajttól meg minden szétcsúszik! :)

Egyétek, vigyétek!

Címkék:alma burgonya hús szendvics szósz lapocka Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feketepuder.blog.hu/api/trackback/id/tr117020339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.