púder fanni 2014.12.18. 18:26

Mézeskalács, egy kis hangolódás az ünnepre

Családi hagyomány minden évben, az adventi hetek valamelyikében össznépi mézeskalácssütést tartani nálunk. Nagyszerű lehetőség hangolódni, stresszt levezetni és bögyörgetni a díszítést a frissen sült sütikre. Persze az sem hátrány, hogy ezzel a gigantikus cukorbombával felkészítjük a szervezetünket az elkövetkező szénidrátsokkra, hiszen a ronda mézeskalácsot meg kell enni, hogy semmi se tanúskodjon a bénaságunkról, és a lecsöppenő cukormáz is hamarabb kerül a szájakba, mint a papírtörlőre. Annyit garantálhatok, hogy ez a recept puha mézeskalácsot eredményez, csak bírja ki az ember az ünnepekig. A mienk már most erősen fogyóban van!img_20141213_172135.jpg

Hozzávalók (kb. 100 db sütihez)

Tésztához:

65dkg finomliszt
fél csomag mézeskalács fűszerkeverék
fél citrom lereszelt héja
2 csapott teáskanál szódabikarbóna
3 egész tojás + 1 tojássárgája
10 dkg sütőmargarin
25 dkg méz
25 dkg porcukor

Cukormázhoz:

1 tojásfehérje
17-20 dkg porcukor
(opcionálisan pár csepp citromlé, hogy fényesebb legyen a máz)

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd 24 órára a hűtőben pihentetjük.img_20141213_134245.jpg

Mielőtt elkezdtem vele dolgozni, kisebb szeletekre vágtam, hogy a konyhában a meleg ne olvassza meg a vajat a tésztában, és így kisebb tésztaadagokkal tudtam dolgozni, amiket csak elő kellett kapnom a hűtőből.img_20141213_134346.jpg

Lisztes deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztát, kb 3-4 mm-esre. Tudom, hogy rosszul hangzik, de a sütőben a szódabikarbónától megpuffadnak, és kb 5-6 mm-re feljönnek.
Ha ezzel megvagyunk, jöhet a kiszúrás. Kinek mihez van kedve! Én idén még egy Hegel arcképpel is megpróbálkoztam, szegény nagyon rusnya lett, nem érdemes apró részleteket belerakni, mert szétpüffed. img_20141213_125929.jpg

img_20141213_132610.jpg

Ezeket utána sütőpapíros tepsibe tesszük, a tetejüket mi sosem tojásozzuk meg, hogy jobban ragadjon rájuk a máz, de aki szeretné, az kenje meg. A vékonyságuk miatt kb. 6 perc alatt 180 fokon megsütjük.
A kihűlt sütikre jöhet már a máz! Azért érdemes tojásfehérjével dolgozni, mert nem áztatja el a sütit, és akármilyen ételfestéket hozzá lehet petyegtetni, ha valaki színes mézeskalácsra vágyik. Mi a tavalyi borzasztó kék szín után ezt hanyagoltuk.
Ami fontos, hogy ne sajnáljuk a porcukrot. Mert ha sajnáljuk, szét fog csurogni minden vonal. Az ideális állag az, ha a massza annyira sűrű, hogy keverés közben csak nagyon lassan csorog vissza a helyére az edényben, valamint az ember már türelmetlen megvárni, ameddig a kanálról a java lejön, hanem inkább lenyalogatja róla. Ez kicsit ijesztően hangzik, de inkább kicsit sűrűbb legyen, mert a melegtől a kinyomózsákban úgyis kicsit megolvad a cukor és még folyósabb lesz a díszítés elkezdése után kb. 10 perccel.img_20141213_151349.jpg

Ezután kinyomózsákba töltjük, már akinek van. Én jobban szeretem az uzsonnászacskót, aminek a kimosásával nem kell pepecselni, csak kidobhatom a kukába. A zacskó egyik sarkába töltjük a sűrű masszát, majd a végére apró lyukat vágunk, és tökéletes a díszítőzsákunk. img_20141213_151638.jpg

A végére csak a díszítés marad! Vannak imádott és utált formák. Mi a csengettyűt, a hullócsillagot és a három királyokat gyűlöltük, a házikót, rénszarvast és ajándékot imádtuk!
Próbáljátok ki! Kis idő a családdal, mennyei illatok a konyhában, és dobozokban nagyon sokáig eláll. Ha lezárt fedővel tartjátok, még januárban is puha és finom marad. Nem vicc. Persze addig nem tart majd ki.img_20141213_145727.jpg

Kicsit hagyni kell száradni rajtuk a mázat, de aztán már dobozolható is!img_20141213_170301.jpg

Mindenki kiélheti a kreativitását. Pálcikaember három királyok RULZ!
Jó sütögetést!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feketepuder.blog.hu/api/trackback/id/tr516995281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.