A hétvégén csodaszép makrélák pillantgattak rám a halasomtól, így nem volt választásom, elrabolták azonnal a szívem. Úgy gondoltam, hogy a hirtelen szerelmünket egy igen rapid, mindösssze 30 perces ázsiai ihletésű recepttel hálálom meg nekik!
Hozzávalók:
fejenként 1 egész makréla, ha filézettet vesztek, 2 szelettel számoljatok fejenként
1 kiskanálnyi friss gyömbér
1 lime lereszelt héja + leve
fél chili paprika
3 evőkanál szójaszósz
3 evőkanál rizsbor
2 evőkanál olívaolaj
2 csokor újhagyma
5 dkg rizstészta/ fő
sütőpapír, gemkapocs
A makrélát mossuk meg, majd készítsük elő a folyékony pácot, ami a lezárt sütőpapírban mennyei gőzt fog képezni, és abban párolódik meg a halacskánk.
A pác igen egyszerű, a gyömbért, lime héjat és levét és nagyon apróra vágott chili paprikát öntsük föl a szójaszósszal, rizsborral és olívaolajjal. Kész is vagyunk. Annyit tippnek, hogy aki nem szereti a nagyon csípőset, csak egy kevés chilit tegyen bele, én kicsit elszámoltam magam vele.
Vágjunk le egy nagyobb darab sütőpapírt, erre halmozzunk egy marék vékonyra szelt újhagymát. A makrélát erre tegyük rá, filé esetén a bőrével lefelé, és öntözzük meg alaposan a szószunkkal. Ez képezi a mágia alapját, így bátran pakoljunk belőle.
A sütőpapírból készítsünk egy kis borítékot, hajtsuk át a nagyobbik felét a halon, majd kétszer áthajtogatva a széleket, minden origami tudásunkat bevetve zárjuk le az oldalát. A sarkokat gemkapoccsal rögzítsük (amit én hirtelen nem találtam).
A kis csomagunkat 220 fokra tegyük be a sütőbe, filé esetén 10 perc alatt készül el, egész hal esetén én 20-at adtam neki, és mennyei omlós lett a húsa. Ha kibontottuk a csomagunkat, észrevehetjük, hogy a lé nem párolgott teljesen el, hanem egy halas forró szószt képez az újhagymával. Tálaljunk mellé rizstésztát, forgassuk meg a szaftunkban, és kész a komplett vacsora.
A rizstésztát öntsük fel forrásban lévő vízzel, kb. 5-7 perc alatt megpuhul, szűrjük le és készen is van.
Igazán vagány kaja vacsorára, főzzétek meg ha idő szűkében vagytok, mindenki hálás lesz érte!
Ha tetszett a receptem, nyomj rá egy lájkot facebookon, vagy csak szimplán élvezd az ízeket, amit ez a gyors kaja nyújt!