Ígéretemhez híven egy nagyon gyors recept következik. Maximum 10 perc kell hozzá és össz-vissz egyetlen edényt fogunk összekoszolni, ráadásul a csirke bőre extra ropogós is lesz!
Hozzávalók:
2,5 kg egész csirke
1 kg répa
30 dkg vaj
1 citrom
só, bors
rozmaring
1 evőkanál kukoricakeményítő
Szegény csirke elszundított, szóval ideje felrázni! A kis fejét a nyakával együtt levágtam, tökéletes lesz egy levesbe. Mossuk meg majd nézzük át a testét, hogy ne maradjon rajta toll, majd alaposan sózzuk és borsozzuk be és kötözzük formára. A vajba reszeljük bele a citrom héját, a rozmaringot, sózzuk, borsozzuk ezt is, majd tömjük a csirke hasába és borítsuk be a bőrét is vele. Kérlek titeket, igazi vajat használjatok, a margarin csak szétfolyik és nem lesz szaftos a hús.
A répát megmossuk, és nagyobb darabokra szeletelve beborítjuk vele a tál alját. Erre jöhet a csirke, a pocakjába nyomjunk a vaj mellé egy fél citromot, és citromlével locsoljuk meg a bőrét. Fedjük le fedővel, vagy ha római tálba sütitek, a fedelével, és jöhet a 2 óra párolás 180 fokon.
Ha letelt az idő, szedjük le a tetőt, vagy fóliát és fél, háromnegyed órát pirítsuk a bőrt. Csodásan piros, ropogós lesz, de a mell nem szárad ki a sok vajnak köszönhetően. A csirkéből kisült lében a répa édesre, vajasra puhul, így a körettel sincs több bajunk.
Plusz edénykoszolás bevállalósoknak:
Mivel nem szeretek semmit kidobni, pláne nem egy gazdag ízű szószt, így zárásként a csirke alól leöntöttem a levét, hagytam hogy 2 perc alatt a zsír elváljon az igazi aromáktól, a zsírt lemertem a tetejéről. Az így kapott levet kis lábosba visszatettem a tűzre és 1 evőkanál kukoricakeményítő segítségével sűrű szaftot készítettem belőle. Mennyei, akár a csirkét tunkoljuk bele, akár a répára öntözünk belőle.
Gyors, finom, keveset kell mosogatni! Kis híján a tökéletes kaja!
Ha tetszett a recept, csapass rá egy lájkot, facebookon is ott vagyok, vagy csak szimplán süsd meg és okozz vele örömöt a családodnak!